Boeken uit de doeken


Het wijze en lekkere Engelse gezegde ‘the proof of the pudding is in the eating’ indachtig, verzeker ik u: ja het boek ‘Boeken uit de doeken’ bestaat echt (bewijs: kom maar kijken op ‘Boeken rond het Paleis’), en u mag nu zelf even ervaren hoe de pudding smaakt; ik geef u hier een koekje van het deeg van de Tilburgers Martin Hulsenboom en Peter IJsenbrant.


Bij de afbeelding van het toilet van Den Wolsack te Antwerpen staat op de rechter pagina de navolgende tekst: never judge a book by its cover

Volgens Rabelais trof Pantagruel bij zijn bezoek aan de Parijse bibliotheek van Saint-Victor, tussen tal van andere opzienbarende boeken, Tartaretus’ De kunst van het kakken aan. Een titel die niet zou misstaan op het boekentoilet van het Antwerpse Erfgoedhuis Den Wolsack. Daar krijgt de ware bibliofiel zelfs tijdens de stoelgang het gevoel door boeken omringd te zijn. Wat een opluchting! Wat is er nu heerlijker dan aan meerdere behoeften tegelijk te kunnen voldoen? Mocht hij een bandje in handen willen nemen, komt hij echter bedrogen uit. Op de planken zijn namelijk uitsluitend imitatieboeken te vinden. De enige bril die men er nodig heeft, is om op te zitten. Of, zoals de 17e-eeuwse dichter P. de Neyn het formuleerde: ‘Men drukt hier sonder inkt.’

Ontegenzeggelijk is de moderne, latrinaire variant in Antwerpen als hoogst origi­neel te bestempelen, maar het gebruik van reliëfpanelen die boekenrijen voor moe­ten stellen, kent al een lange geschiedenis. Zo lieten in de voorbije eeuwen vele cul­tuurminnende edellieden en vermogende burgers er de toegang tot hun luxueuze privé-bibliotheek mee decoreren. En om te voorkomen, dat het een al te gewichtige en serieuze indruk zou maken, voorzag men de houten boekenruggen niet zelden van fantasietitels, zoals Johnson’s Contradictionary, Savage on Civilisation of The Scottish Boccaccio by D. Cameron.

Wie soortgelijke plannen koestert, verwelkomt wellicht enkele titelsuggesties:
– De Breij: Voortborduren op Kant
– Halt die Klappe, Jimmy! Im Western nichts Neues
– Schiller: Ode aan de aardappel
– J. des Bouvrie: Over hoerenkasten en ander meubilair
– G. Högen: Dementie in het vergeethoekje
– De naam van de roos en andere nuttige wenken voor het kapperswezen
– Fick: Burn-out bij de brandweer
– Devotionalia. Van inlegkruisjes tot toogkrukken
– E.M.C. Quadrat: Einstein macht keine Gebäude
– Transeptuelen. Een beknopte geschiedenis van vrome dwarsliggers
-- Na de menopauze waren de bordjes verhangen. Verhalen over damesvoetbal

In Crome Yellow van Aldous Huxley vergelijkt de heer Scogan een van zijn in reliëf nagebootste boeken met het legendarische zwaard Excalibur: ‘Het zal onwrikbaar in deze deur blijven zitten, wachtend op de komst van een schrijver met genoeg talent om het eruit te trekken.’ Welke geletterde Arthur durft de nobele taak op zich te nemen een van de bovenstaande boeken te schrijven?

Het bovenstaande is een proeve (en, hoe smaakt-ie?) van een schitterend mooi en aangenaam boek dat ‘Boeken uit de doeken’ heet. Het is een boek ván boekenliefhebbers vóór boekenliefhebbers. Een boek dat alle kanten uitgaat, maar natuurlijk steeds rond het thema ‘het boek’.

Need I say more? Nee, toch?

Norbert de Vries


Interesse?


Vanaf 28 augustus is het verkrijgbaar bij boekhandel Gianotten Mutsaers en boekhandel Livius de Zevensprong.

Bestellen kan ook door een e-mail te sturen naar stichtingcools@gmail.com. De prijs bedraagt 12.50 euro excl. verzendkosten.

Presentatie Boeken uit de doeken bijzonder onderdeel op “Boeken rond het Paleis”. Speciale jubileumuitgave.

Ter gelegenheid van deze 20e editie op zondag 27 augustus 2017 verschijnt het boek Boeken uit de doeken en wordt tijdens het literair programma gepresenteerd.