Terugblik op de lezing Rick Nieman

Zondag 6 november 2016

“That’s a nice bike!”, was vaak de kreet waarmee Rick Nieman ontvangen werd op plaatsen die hij en zijn vrouw Sacha de Boer aandeden tijdens hun trip door Amerika.
Onlangs kwam zijn boek “Wat wij van Amerika kunnen leren” uit en op uitnodiging van boekhandel Libris Buitelaar en Stichting Cools vertelde hij op 6 november jl. hierover voor een volle en enthousiaste zaal in De Avenue te Breda.

“Vinden jullie het een rare titel? Ja he! Ik vroeg me af of de Amerikaanse droom nog bestaat”, aldus Nieman.  En ja, denkt hij, vandaar de titel. Maar die droom bestaat pas sinds 1930, bedacht door James Truslow Adams: The epic of America.

“Wat is die droom? Leven in vrijheid, dat moet je kunnen naleven, streven naar vrijheid; dat moet je blijven doen. Hoe verschillend is dat met de Nederlandse insteek. Vergelijk de Nederlandse uitdrukking “Als je voor een dubbeltje geboren bent ,word je nooit een kwartje” met de Amerikaanse instelling. Die luidt: als je voor een dubbeltje geboren bent, probeer je steeds opnieuw een kwartje te worden, keer op keer. Jezelf steeds opnieuw uitvinden mentaliteit. Ook al verandert de demografische samenstelling snel. Het geloof blijft dat de toekomst altijd beter zal zijn, dat streven naar een betere toekomst zit diep in de Amerikanen. De mentaliteit je kunt het zelf doen, zelf maken, overheerst. Het zit in hun dna dat zij zo met die zelfredzaamheid bezig. De overheid hoeft niet alles te regelen. Als iets mislukt in mijn leven dan is dat mijn schuld; zo denkt de gemiddelde Amerikaan”, zo beschouwt Nieman.

Geboeid luistert het publiek naar de enthousiaste verhalen, zijn visie en overwegingen. Een groot deel van het publiek is in Amerika geweest, vaak zelfs meerdere keren; dus enigszins voorbereid zijn de aanwezigen wel. Toch popelen zij om met Rick Nieman in gesprek te gaan, nieuwsgierig. Wellicht hopend op scherpe en duidelijk antwoorden op tal van vragen die ook menig Nederlander heeft.
  
En na de pauze is het dan tijd voor de Q&A. Het is niet gek dat afgelopen zondag (6 november) nog alles in het teken stond van de verkiezingen.
Een samenvatting van de vragen:

  • Waarom stemmen mensen op Donald J. Trump
  • Waarom moeten mensen niet op Trump stemmen
  • Hoe gaat het goed komen als Trump wint
  • Waarom moet alles zo platvloers en boos?
  • Wat zal hij voor een president zijn
    En hij  geeft hierop een uitgebreide toelichting, een brede kijk vanuit zijn kennis en ervaring.
  • Wie gaat er winnen: You never know!
    Inmiddels is het bekend: Donald J. Trump wordt de 45e president van Amerika.
  • Heeft u de ambitie om in Amerika te werken? De affiniteit met Amerika is zeker heel groot. Rick Nieman voelt zich daar erg vrij; iets dat hij in de jaren ’80 toen hij er studeerde heeft ervaren en nog steeds nu hij er voor zijn werk regelmatig terugkeert.

Terug naar zijn boek “ Wat wij van Amerika kunnen leren”
Conclusie: De mentaliteit van de Amerikanen straalt een en al positivisme uit, zij erkennen elkaar. Maar ook in het persoonlijk streven: je blijft je best doen, staat open voor dat optimisme en de erkenning dat het gaat gebeuren, dat je slaagt.
En wat is het er schoon, wat zijn ze aardig en vriendelijk de hele dag door. Daar kunnen wij van leren!

Aanbeveling van Rick Nieman.
3DOC: Filmmaker Michael Moore valt diverse Europese landen binnen om daar symbolisch de Amerikaanse vlag te planten. Hij is op zoek naar goede oplossingen voor sociaal-economische vraagstukken in de VS. De documentaire werd op donderdag 3 november 2016 om 21:00u uitgezonden op NPO; Kijk het terug via http://www.npo.nl/3doc/03-11-2016/VPWON_1262395