Presentatie Ilja Leonard Pfeijffer zondag 24 maart 2019


De eerste zondag van de Boekenweek slaan Stichting Cools en Libris Boekhandel Buitelaar de handen ineen voor een literair evenement. Vorig jaar zorgde Hans Dorrestijn tijdens zijn Boekenweekoptreden voor een volle zaal, dit jaar reist Ilja Leonard Pfeijffer af naar De Avenue in Breda, waar Cools-bestuurslid Joep Trommelen hem zal interviewen. Pfeijffer leverde met Grand Hotel Europa misschien wel dé Nederlandse roman van 2018 af. Cools en Buitelaar zijn dan ook zeer verheugd dat ze dit literaire kanon hebben weten te strikken. Pfeijffers optreden vindt plaats zondag 24 maart, om 14.30 uur in Theater De Avenue, Waterstraat 5 te Breda. Een kaartje kost 10 euro en is verkrijgbaar via
Boekhandel Buitelaar, met vestigingen in Breda en Goirle of aan de deur.


Grand Hotel Europa is momenteel een literaire sensatie, nú al kandidaat voor alle grote literaire prijzen. Dagblad Trouw schreef: “Een echt meesterwerk. Het zal de tijd trotseren.” De Volkskrant: “Grand Hotel Europa is niet alleen een beschouwing over onze identiteit, maar ook een bijdrage aan de voortzetting ervan.” NRC Hanselblad gaf de maximale vijf sterren en oordeelde: “Met Grand Hotel Europa schreef Pfeijffer de roman van het jaar”



Ilja Leonard Pfeijffer is dichter en schrijver. Hij heeft meer dan veertig titels op zijn naam staan en schrijft in de meest uiteenlopende genres: poëzie, romans, korte verhalen, toneelteksten, essays, wetenschappelijke studies, columns, vertalingen en bloemlezingen. Stilistisch machtsvertoon en klassieke vormbeheersing stelt hij in dienst van literaire vernieuwing en een toenemend engagement.

Typische Pfeijffer-constanten zijn muzikaliteit, beeldende kracht en stilistische lenigheid. Hij onderzoekt vaak de spanning tussen feit en fictie; niet louter als literair spel maar vooral als zoektocht naar de vervagende grenzen tussen fantasie en werkelijkheid. Die vormen in zijn ogen immers een verontrustend kenmerk van de moderne maatschappij. Pfeijffer is geboren in 1968 te Rijswijk (ZH). Hij studeerde klassieke letteren in Leiden, waar hij in 1996 promoveerde op een proefschrift over de archaïsch Griekse dichter Pindarus en tot 2004 werkzaam was als onderzoeker en docent Oud Grieks. In 2008 vestigde hij zich in de Noord-Italiaanse havenstad Genua, waar hij tot op de dag van vandaag woont en werkt.

Zijn poëziedebuut Van de vierkante man (1998) werd bekroond met de C. Buddingh’-prijs en zijn debuutroman Rupert, een bekentenis (2002), met de Anton Wachterprijs. Hij is de enige Nederlandstalige auteur die zowel voor poëzie als voor proza de belangrijkste debuutprijs is toegekend. Na de complexe en veelstemmige roman Het ware leven, een roman (2006), beleefde hij zijn internationale doorbraak met La Superba (2013). Deze roman rond het thema van migratie die zich afspeelt in Genua, werd bekroond met de Libris Literatuurprijs, de prestigieuze vijfjaarlijkse prijs van de Koninklijke Academie van België en de Tzumprijs voor de beste zin, die hij als enige auteur tweemaal heeft gewonnen. Het boek werd een bestseller en is uitgebracht in meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Italië.

Waar zijn vroege poëzie werd gekenmerkt door barokke weelderigheid, bravoure, vrije vormen en dwingende oraculaire duisterheid, bekende hij zich voor de poëzie die hij schreef onder het heldere licht van zijn nieuwe woonplaats Genua tot de muzikaliteit van rijm en metrum en de monumentale zeggingskracht van klassieke vormen. In 2015 schreef hij het poëzieweekgeschenk Giro tondo, een obsessie, een klassieke sonnettenkrans over de cynische cyclus van de liefde. Gelijktijdig verscheen de dichtbundel Idyllen, nieuwe poëzie, vijftig langere, verhalende gedichten in rijmende alexandrijnen over de zee, waarin poëtische zeggingskracht wordt gepaard aan politiek en maatschappelijk engagement. Hij won er alle prijzen mee die er te winnen zijn, waaronder de VSB Poëzieprijs, en de bundel werd een bestseller. Hij is een van de zeer weinige auteurs die zowel voor proza als voor poëzie de grootste jaarlijkse prijzen, zoals die van de Libris en de VSB, is toegekend.

Zijn loopbaan als toneelschrijver begon in 2007 met een samenwerking met het theatergezelschap Annette Speelt, waarvoor hij twee stukken schreef. In Genua maakte hij twee stukken in het Italiaans en in Nederland werkte hij samen met Het Nationale Toneel en Toneelgroep Maastricht, waarvan hij inmiddels de vaste huisschrijver is. De taalrijkdom en dramatische kracht van zijn toneelstukken zijn vergeleken met die van Shakespeare. Voor zijn stuk De Advocaat werd hem in 2017 de Taalunie Toneelschrijfprijs toegekend, waarmee hij is gelauwerd in alle drie de traditionele genres van de literatuur, poëzie, proza en drama.

Sinds 2006 is hij de vaste tekstschrijver van de zangeres Ellen ten Damme. Hun gezamenlijke album Durf jij? werd een gouden plaat. Hij publiceerde essays over poëzie en als bloemlezer stelde hij het overzicht van de moderne Nederlandse poëzie samen, De Nederlandse poëzie van de twintigste en eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten (2016).

De maatschappelijke betrokkenheid die zijn werk kenmerkt, vond in 2015 erkenning in de vorm van de E. du Perronprijs, toegekend voor de dichtbundel Idyllen, de columns en Gelukszoekers, een bundeling van teksten over immigratie.

Onder zijn meest recente werk bevinden zich Brieven uit Genua (2016), een autobiografie in briefvorm, en de roman Peachez, een romance (2017), over de complexe verhouding tussen fantasie en werkelijkheid in liefde en geloof. En momenteel liggen de etalages van de boekhandels vol met exemplaren van het nu al monumentale Grand Hotel Europa.