Jolien Clijsen heeft grootse plannen. En een droom! En om die droom waar te maken verzint zij echt van alles om daarvoor geld in te zamelen. Zo wil ze ook een kraam op de jubileumeditie van "Boeken rond het Paleis" op 27 augustus. Ze hoopt er met de verkoop van heel veel tweedehands boeken veel geld verdienen. Voorzitter Norbert de Vries sprak met haar. 

Van Cuba naar Rotterdam / Jolien en haar zeereis

“Hier volgen de waterhoogten van hedenmorgen” en dan las de nieuwslezer met bronzen stem een reeks van plaatsnamen op, van Konstanz tot Grave beneden de sluis, telkens gevolgd door een korte stilte en dan: plus 8, of min 3, of zo. Tot 1985 was dat elke ochtend op de radio te horen. Daarna, ach, dat vervloekte Teletekst en vermaledijde internet…. Tegenwoordig laat ik me daarom om middernacht in trance brengen door de Shipping Forecast op BBC Radio 4. Want waterstanden, en storm en regen op zee, in een deinende cadans voorgelezen, dat is toch pure poëzie. Trouwens, de waterhoogten van Rijkswaterstaat hebben minstens één beroemd gedicht opgeleverd, ‘Radiobericht’ van Ida Gerhard: “Te Grave beneden de sluis” voorbij de zware deuren mag mij het water sleuren en kantelen met geruis, Grave beneden de sluis. “Wij geven de waterstand.” O god, hoe kon het gebeuren - gesloten het venster, de deuren, gebannen uit liefde en huis. - Grave beneden de sluis. “Wij geven de waterstand.” Grave, dat is groen land en water, dat draagt mij thuis. “Grave beneden de sluis.”

Nóg meer jeugdsentiment: het kinderprogramma ‘Varen is fijner dan je denkt’ dat eind jaren vijftig op de televisie werd uitgezonden. Ik kan het tot op de dag van vandaag zó meezingen:

Varen is fijner dan je denkt, vaar met ons mee.
Varen is fijner dan je denkt, ver over zee.
Varen, varen, varen!
Vaar met de wind in je rug.
Vaar zo ver als de sterren en nooit, nee nooit meer terug.

Een wat te lange inleiding misschien waarin ik maar wil zeggen, dat ik een ware landrot ben, maar diep in mij hart toch heimelijk het droombeeld koester van het zilte nat, en de ferme jongens stoere knapen uit het beroemde lied met daarin de regels (van Jan Pieter Heije):

Loopt Jan Salie op zijn muilen
Jan Couragie kiest het want
Holla bootsman, alles reê
Wij gaan meê naar de zee

 

Naar zee

Jolien Clijsen woont in Goirle en wil naar zee. De ultieme droom van deze Goirlese,16-jarige gymnasiaste (aan het Odulphus Lyceum) is om ooit solo de wereld rond te zeilen. Zoals het ‘zeilmeisje’ Laura Dekker? Nee, niet om een record te vestigen. Gewoon omwille van de tocht. In je eentje de oceanen over, ik zou niet durven, maar Jolien lijkt me voor geen kleintje vervaard. Misschien – Jolien krijgt immers les in Latijn en Grieks – is het toegestaan hier een Latijns spreekwoord te citeren: Non mare transisset, pavidus si nauta fuisset, wat vertaald mag worden als: de zeeman zou de zee niet hebben overgestoken als hij bang was geweest. We praten met die onverschrokken Goirlese met haar zeilplannen.

 

Zeilen

Jolien vertelt: “Toen ik drie jaar was, kochten mijn ouders een zeilboot en gingen we in de vakanties in Friesland zeilen. Ik was al gauw een fervent zeilster: zeilkampen, diploma’s, enzovoorts. In 2015 was ik bij Sail Amsterdam en zag daar de Wylde Swan, Dat is een Nederlands schip, de grootste tweemast topzeilschoener ter wereld, en wat meteen mijn belangstelling trok: het schip doet in de zomer mee aan wedstrijden voor tall ships, maar wordt in de winterperiode gebruikt als opleidingsschip, speciaal voor leerlingen van 4 Havo of 4/5 VWO. Zij komen als trainee gedurende 6 of 7 weken aan boord voor een bijzondere zeereis. De Wylde Swan steekt dan twee keer de oceaan over: van Rotterdam naar het Caribisch gebied en weer terug. Dit gebeurt in 5 etappes en bij elke etappe monstert een nieuwe groep van dertig scholieren aan. Ik heb me ingeschreven voor de etappe van Cuba terug naar Rotterdam die plaatsvindt van 13 april tot 2 juni 2018.” Interessant, denk ik, maar waarom? De website van Masterskip Wylde Swan biedt opheldering: De missie van de Wylde Swan is om jonge mensen vanuit hun eigen ervaringen en waarnemingen nieuwsgierig te maken naar natuurwetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken. De combinatie van onderzoek, avontuur, onderwijs, sociale verantwoordelijkheid en maatschappelijk bewustwording maakt een reis op de Wylde Swan tot een unieke ervaring. Met hoogwaardige, grensverleggende en inspirerende educatie en trainingen willen we jongeren 'verder brengen'. Het gaat dus om ‘avontuurlijk leren’, om ‘high seas education’. Ik moet onwillekeurig terugdenken aan de eindeloze, saaie uren in het bedompte klaslokaal van mijn middelbare school. Ja, dan liever het ruime sop, de wind in je haren, terwijl je bètavakken (er zijn docenten biologie, scheikunde, natuurkunde en wiskunde aan boord!) onderwezen krijgt…helaas, ik was een verstokte alpha.

 

School

Kun je zomaar zeven weken vrij krijgen van school? “Ja, het Odulphus gaf meteen toestemming. Vorig jaar was mijn nichtje Nienke Feenstra ook mee geweest op de Wylde Swan, dus ze weten hoe het toegaat en dat er serieus wordt geleerd en gestudeerd. Je hebt 4 uur zelfstudie per dag. Al je studieboeken scan je in, want boeken nemen te veel ruimte in beslag. Je krijgt van je eigen school zelfs schriftelijke toetsen mee, in een verzegelde enveloppe, die worden nagekeken door de docenten aan boord. Kortom, het is geen vakantie, maar zeilen en leren! De theoretische lessen die je op het schip krijgt, worden gekoppeld aan wat je aan boord zoal doet, zoals navigatie bijvoorbeeld.”

 

Kosten

Deelname aan de reis is niet goedkoop. Jolien vertelt: “Ik betaal 6850 euro, en dan moet ik ook nog het nodige voor deze zeereis aanschaffen, zoals een oceaanzeilpak en een goeie camera. Dat geld moet ik in principe zelf bijeen brengen. Ik heb al een bijbaantje in een kledingwinkel, en een vast oppasadres, en ik ga in de komende maanden spullen verkopen op rommelmarkten. Op 27 augustus sta ik op de boekenmarkt in Tilburg, ‘Boeken rond het Paleis’. Ik krijg van de organisatoren een mooie plek, en ik kom ook in het programmaboekje te staan. En dan ga ik nog op zoek naar sponsoren. Ik heb net vandaag de visitekaartjes ontvangen die ik daarvoor ga gebruiken. Ja, ik heb goede hoop, dat ik op tijd het benodigde geld bijeen zal hebben. Maar wie me wil sponsoren en me wil helpen mijn droom waar te maken: mail alstublieft naar JolienAcrossTheAtlantic@gmail.com.”

.